Втора изложба на Клуба - 05 до 06 май 2007

Изложбите на клуба и не само
Потребителски аватар
Stenka
Член на клуб "Стендов Моделизъм България"
Мнения: 1518
Регистриран: 10 апр 2006, 22:09

Втора изложба на Клуба - 05 до 06 май 2007

Мнение от Stenka » 30 яну 2007, 20:39

Скъпи приятели и съмишленици,
на 5 и 6 май 2007 г. в кафето на културния информационен център на ВВС (на 4-ти километър) ще се проведе втората открита изложба-конкурс на "Клуб стендов моделизъм-България". Поканени са всички желаещи да споделят плодовете на своето хоби. Доведете и своите приятели. Подробната програма и регламент на конкурса ще бъдат публикувани по-късно. Разбира се ще има и награди. Да направим още една хубава изложба.

Стенка
Гост

Мнение от Гост » 06 фев 2007, 19:37

Съгласувано с администрацията на www.modelistika.com и www.papermodels-bg.com публикувахме прессъобщение в техните сайтове за изложбата.
По повод 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия, Клуб “Стендов моделизъм – България” организира Втора открита изложба-конкурс за мащабни модели.

По повод 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия, под патронажа и с любезното съдействие на ВВС, на 05 и 06 май в Културно-информационния център на Авиацията и ВВС на бул.”Цариградско шосе”, 4-ти километър в гр.София, ще се проведе Втора открита изложба-конкурс за мащабни модели.

Експозицията е организирана от Клуб “Стендов моделизъм – България” и ще бъде открита на 05 май от 12 часа. Ще бъдат изложени мащабно умалени модели на авиация, бронетехника и превозни средства. Входът е свободен.

Първата национална изложба-конкурс на Клуб “Стендов моделизъм – България” беше проведена на 14 и 15 октомври миналата година по повод Празника на ВВС, и беше отразена с репортажи в централните емисии на две национални телевизии. Прецизно изработените модели предизвикаха интерес в малки и големи, и затрудниха максимално комисията, която трябваше да ги оцени и класира. Стендовият моделизъм представлява изработване на мащабно умалени модели и е едно занимателно и интересно хоби за всички възрасти. През април сайтът и дискусионният Форум на Клуб “Стендов моделизъм – България” ще навършат една година. Можете да ги намерите на интернет адрес www.scalemodels-bg.com. На същият адрес може да намерите интересни новини около минали, предстоящи и бъдещи събития, свързани със стендовият моделизъм в България, интересни статии и обзори на модели, както и да се присъедините към по-опитните моделисти.


Слави Славов
Клуб “Стендов моделизъм – България”
www.scalemodels-bg.com
info@scalemodels-bg.com
Гост

Мнение от Гост » 13 фев 2007, 10:51

Здравейте!
Живи и здрави ще се видим евентуално на конкурса. :D Ще могат ли да участват и хартиени макети?
Гост

Мнение от Гост » 13 фев 2007, 11:47

ocool написа:Здравейте!
Живи и здрави ще се видим евентуално на конкурса. :D Ще могат ли да участват и хартиени макети?
..........2. Категории:

А. Стандартно изпълнение
Тя включва модели изработени от стандартни набори произвеждани серийно без изменения (OOB – Out Of the Box).Моделът може да бъде оставен с естествения цвят на пластмасата или да бъде боядисан с четка или аерограф, като бъде декориран с приложените към модела декали. В тази категория не се допуска изменения на камуфлажните схеми извън приложените от производителя, както и използването на части и декали, които не са включени в комплекта.

B. Доработка
Тя включва модели, при изработката на които са внесени съществени подобрения. Те могат да засягат както конструкцията на модела, така и камуфлажа. Към тях(подобренията или измененията) спадат: „вкарване в мащаб”, коригиране формата и размера на отделни детайли за постигане на по-голяма достоверност, добавяне на допълнителни детайли.
Допуска се използване на детайли от смоли, фотоофорти и декали.

C. Редки модели
Категория за модели, изработени от комплекти, които не са в продажба от най-малко 5 години или такива които не са пускани е серийно производство.

D. Конверсия
Предполага промяна на модификацията на машината от основния комплект или изработване на модел на друга машина. Допуска се използване на готови комплекти за конверсия, достъпни като търговски продукт.


E. Модели от подръчни материали
За тази категотия е задължително над 75% от модела да е изработен от битови материали – хартия, картон, дърво, плексиглас и др.


F. Диорами
Диорамата трябва да представя освен основния модел и детайли от околноста. Поставянето на фигура(и) в / върху модела или поставката определя експоната като диорама.По възможност диорамата да е свързана с конкретно историческо събитие или място.

G. Колекция
Най-малко 5 модела на един и същи тип машина с различни камуфлажи или различни нейни модификации.

H. Младежи
Модели, изработени от лица м/у 13 и 18 година, без съществена помощ от родители или по-възрастни моделисти. Разчита се на коректността на участниците . ...............
Гост

Мнение от Гост » 13 фев 2007, 12:01

В тази връзка беше предложено на www.papermodels-bg.com да покажат модели от хартия от техни потребители.
Гост

Мнение от Гост » 13 фев 2007, 13:39

Не само да покажат,но и да се състезават. :wink:
Гост

Мнение от Гост » 13 фев 2007, 16:18

Както може би сте имали възможност вече да забележите, прессъобщението предоставено ми от ARTU е публикувано на челната страница на papermodels-bg.com и ще се постарая да остане там до началото на изложбата. Във форума вече публикувах официалната покана за участие от страна на Клуб "Стендов моделизъм", за която много благодаря!
Колкото до участието на модели от хартия - определението подръчни (битови) материали малко ме смути. Повечето от вас знаят, че издаването на модели от хартия си е също толкова сериозна индустрия като производството на стендови модели. (Известни са ми около 30 големи издателства, а нищо чудно и да са повече.) И ако искаме да избегнем недоразумения може би трябва да поставим ясни категории и критерии за оценка. Ще изброя само няколко, които са по-специфични и се различават от тези за стендовите модели:
1. Особено важен въпрос - Ще изискваме ли оригинален произход на моделите? За разлика от полимерните модели, тези от хартия успешно се сканират, т.е. разпространяват пиратски. Виждал съм изложби, на които участниците представят и корицата на изработения от тях модел.
2. Трябва да се разграничат оригиналните от преработените модели. Веднъж дигитализиран един модел от хартия може да се прекроява и камуфлира по всички възможни начин и обикновено преработките са много по-добри от оригиналите си. Тук отново остава въпроса с придобиването на преработения модел.
3. Желателно е да се обяви категория за специфични фирмени колекции (имам предвид такива като Fiddlers Green, които интерпретират по особен начин моделите, но в никакъв случай не са за подценяване).
Мога да пиша още, но няма смисъл да се отегчаваме. Ако искате да обсъдим темата на ЛС, но мисля че това е начина участието на моделите от хартия да има реален състезателен елемент.
Гост

Мнение от Гост » 13 фев 2007, 16:45

Колега,а защо ти или вие не се заемете да спретнете едни правила за хартиените модели.Ние ще ги приемем.И без това тая тема на нас ни е почти чужда и неясна.Дайте правила,ние ще се съобразим с тях.
Гост

Мнение от Гост » 13 фев 2007, 16:53

emohom написа: Колкото до участието на модели от хартия - определението подръчни (битови) материали малко ме смути. Повечето от вас знаят, че ......
Ако забелязваш, това е по-широка категория - модели от дърво също са тук :lol: .Milowitz е прав, ще приемем каквото ни предложите за тази категория.

Поздрави
Гост

Мнение от Гост » 13 фев 2007, 17:29

Благодаря ви още веднъж на всички! Никакъв проблем няма да седна да напиша правилата или да ги "интерпретирам творчески" :wink: от вече съществуващите. Повече ме притеснява участието, защото за разлика от вашия чудесен клуб, организирането на хората, които се занимават с модели от хартия, за мен все още е някакво неясно петно във времето и пространството. Може би трябва още време. И за това съм благодарен на всяка протегната ръка и помощ - нещото, което вие правите в момента.
Гост

Мнение от Гост » 13 фев 2007, 19:34

Никога не е късно да поставиш началото...
Гост

Мнение от Гост » 13 фев 2007, 19:44

emohom, приятелю - трябва ти само телефон и малко търпение.Чуй се с приятелите по хоби, нахъсай ги.С твоя помощ ще имате раздел при нас.От тук на там - всеки сам ще реши дали да представи модел на изложбата.Всичко е в твоите(вашите)ръце.

Успех и поздрави
Гост

Мнение от Гост » 09 мар 2007, 22:12

Правила за провеждане на конкурса и Критериите за оценяване на стендови модели са публикувани в Раздела за изложби на сайта.
Гост

Мнение от Гост » 09 мар 2007, 22:59

II. Сухопътна техника (военна и цивилна): танкове, автомобили, ж.п техника.
Ами моторетки? Къде ни забравихте нас рокерите? 8)
Заключена

Върни се в “Изложби / Exhibitions and Events”