Bulgarian BLERIOT XI, scale 1/16

Виртуален конкурс на Клуб "Стендов Моделизъм България", теми за "Авиация"
Заключено
Аватар
valko-bg
Член на клуб "Стендов Моделизъм България"

Bulgarian BLERIOT XI, scale 1/16

Мнение от valko-bg »

8)

Снимки от работния процес и на завършения модел- утре! :)
Валентин Петров
Аватар
valko-bg

Re: Bulgarian BLERIOT XI, scale 1/16

Мнение от valko-bg »

Тъй като ще има подробно ревю на модела в другата тема, тук само накратко някои пояснения, относно направата му.
Проект, замислен от доста време в мащаб 1/1, който да краси населеното място, където е било сформирано първото българско бойно летище- Мустафа паша. Това, което виждате е "Генералната" тренировка. :)
Подръчни материали- дърво, полистирол, медна тел, жички, месингови и полистиролови профили, всевъзможни боклуци от "склада" и разбира се- фотоец и смола /фигурката/. Самолета е направен от около 6- 7 000 детайла. Подробно не съм ги броил, но само гайчичките и винтчетата поставени по него, са над 500.
Гонил съм максимална достоверност на самолет, с какъвто най- вероятно е загинал Топракчиев, а той /по това, което е изложено официално/ е бил: Блерио 11, модел 1909 г, произведен в Русия, втора ръка, на който предният ден /18.10.1912 г./ Топракчиев е сменял надупченото от куршуми хоризонтално оперение от друг самолет.
А! Щях да забравя! това, което работата ми позволи да направя подвижно, се движи както преди 100 години. :wink:

Снимки от работата:

Другаря С. Иванов ще окаже съдействие с качването на снимки на готовия модел, за което му благодаря!
Валентин Петров
Аватар
simo

Мнение от simo »

Прикачвам снимки по молба на valko-bg.

Симеон Иванов (simo)
Изображение
Аватар
ge6ata 96