Millennium Falcon - 1/72

Раздел за друг вид готови модели: диорами, ландшафт, сгради, Sci-Fi
Публикувай отговор
Аватар
Moarein
Член на клуб "Стендов Моделизъм България"

Millennium Falcon - 1/72

Мнение от Moarein »

Ами колеги, да ни е честит новия форум, ясно аз ще направя сефтето с модел в процес на работа :D

И така начало на работата по заветния модел:

Какво има в кутията съм описал вече ето тук:
http://staticmodels-bg.net/index.php/topic,6.0.html

Започвам леко отзад-напред - двигателите. Тъй като ще светят, се наложи изрязаване на отвори в двигателния кожух (ако може така да се нарече).
Китовите дюзи заменям с прозрачни такива, за по-добра светимост. Плана засега е зад всяка група дюзи да има по един диод с широк ъгъл на светимост. Общо имаме 78 дюзи, разпределение в 13 групи по шест, следователно ще ми трябват 13 диода :)

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Заигравката със соплата продължава:
Реших да направя нещо като фасунга за 13-те диода и за целта ще си изработя нещо като кутия, която ще следва извивката на соплата от вътрешната страна. Материала е кленов фурнир - 0.5мм, но слепих два пласта, че тънее леко.
С алуминиево фолио облепих разделителите на всяка шесторка дюзи, за да не прозира в последствие. Фолиото е най-обикновено - домакинско и спира чудесно светлината. С него ще облепя и диодната кутия като стане готова. В случая, фолийцето ще изпълни две задачи - да предотврати гадно прозиране през корпуса, и да насочи светлината към дюзите:

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Moarein

Re: Millennium Falcon - 1/72

Мнение от Moarein »

Един от любимите ми детайли - радара, който Ландо Калризиан попиля в Епизод 6, по време на атаката на Death Star vol,2:

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Работа по предната средна част (не знам как се нарича) - включва монтаж на около 50 детайла, имената на които не знам и не искам да знам:

ИзображениеИзображение

Мисля, че е излишно да споменавам, че всеки детайл е с изключително качество! Напасването е не до милиметри, а до микрони! Единствената ми работа е да намеря детайла по платките, да го отчупя, да зачистя следите от държачите и да го лепна на място. Засега ползвам моделисткото лепило на Ревел - Контакта. Опитах се някои от тръбопроводите (ако наистина се наричат така) да подменя с телени, но няма смисъл. Китовите стоят по-добре! Изобщо модела е така измислен, че можеш да започнеш работа по произволно избрана част, без да се притесняваш, че ще объркаш последователността. Това лично за мен е нещо много полезно, тъй като често ми писва да човъркам едно и също в течение на дни.

Ето малко снимки на работното място с придаден максимален СтарВарски вид!

ИзображениеИзображение
Аватар
Moarein

Мнение от Moarein »

Напредък:
Събрах всички колесници - общо седем на брой. Кораба има седем опорни точки! Само че май не се казват колесници, 'щото нямат колелета, затова нека ги наречем стойки. Тук се наложи известно запилване на съединяващият ръб, като стегнат въвсем ще ги шлайфна още. В момента ровя за снимки да видя дали няма някои-друг марчкуч или кабел тъдява. Японците са умни хорица и са направили монтажа им по такъв начин, че могат да се монтират без залепване, ако случйно някой ден ти хрумне да ги махнеш, да затвориш нишите и да си окачиш кораба на конец под лампата все едно лети. Разбира се нишите си имат капаци, които също се напасват и си стоят без залепане. Същите благинки ги има и за други детайли - радарчето примерно също се слага с една врътка, така че като ти дойдат гости примерно, и почнат да се блещят по модела, ти авторитетно и с едно ловко движение да го врътнеш нАместо :D

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Ето го китовия кокпит:
Не е зле ако нямам ец, но аз имам и този го стъкмих само за да го видите, тъй като после няма да има нищо общо. За ецвания съм все още в процес на умуване как баш да стане, така че ще почакате. Седалките са някаква абстрактна представа на дизайнера на Файн Молдс за Фалконовски седалки и нямат прилики с оригиналните, така че ще се пробвам да ги пипна малко, и да им скрачна колани ако изобщо успея в тоя мащаб.

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Кокпит - подготовка за осветление:

1. Пръснах с черен мат на Лайфколор всички части от ецвания сет на Acreation Models, и изчаках 24 часа боята да хване хубаво.
2. Налепих декалите (те са си включени в сета на фотоеца). Ще падне доста огъване, затова е хубаво да са налепени предварително, че иначе после стават големи ядове.

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Moarein

Мнение от Moarein »

Седалки и предна част на кокпита:
За колани ползвах готови ецвани такива:

ИзображениеИзображениеИзображение

Това са два диска с диаметър 3.6 см - колкото е диаметъра на кокпитовата тръба. Дървения е от два пласта кленов фурнир 0.5мм, прозрачния е от пластмаса на ДВД протектор - онова дето го слагат в шпулата под и над пачката празни ДВД-та.
Дървения диск ще служи пак за фасунга - след разпробиване на него ще монтирам диодите, а прозрачния се явява гърба на задната част на кокпита - за здравина:

Изображение

Сглобизъм с пълна пара - джиджавки, чаркове, дреболийки и т.н. чарколяк. Частите са много, който иска нека ги брои:

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Moarein

Мнение от Moarein »

Убер сглобизма продължава на пълни обороти, в следствие на което, долната половина е готова за боя :)
Предварително пръснах чарковете, намиращи се в предните кръгли отвори, тъй като са с по-тъмен цвят и са под нивото на фюзелажа.
Телените тръбопроводи, които ще забележите заместиха пластмасовите си предци, които моите дебели пръсти изпотрошиха, при опит да зачистване от държачите на платката...
Ползвах медна тел и кламер ;)
Последните две научно изглеждащи кръгли неща са научно изглеждащите кръгли неща, които се намират от двете страни на кораба. Те също са готови за пръскане, мо тях ще ги пръскам, след асемблиране с основното тяло:

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Moarein

Мнение от Moarein »

Прясна смивка с маслена черна боя и пречистен терпентин на секторите, които са под нивото на основния фюзелаж. Добре е това да се направи преди монтажа им, тъй като после има доста тръби, които ще пречат. След това при нанасяне на основния цвят ще ги маскирам.

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Заигравка с горни и долни оръдия + оръдейни гнезда:
Оръдията имат сложна цев, която е добре пипната от производителя, така че няма да подменям с метална. Разбира се разпробих с 0.5мм свредло и разширих леко с 0.6 мм.
За седалките ползвах черен аклрил на Лайфколор + кафяво на Агама за тапицерията. Изсветлих с по-светло кафяво на Аеротон, смивка с маслена черна боя и терпентин.
Вътрешните стени на оръдейните кокпити пръснах с Medium Grey XF-20 - Tamiya.
Ако обърнете внимание на последните снимки, от цялото оръдейно гнездо ще се вижда нищожна част, така че се отказах от евентуални доработки и прочее щуротии.
засега всичко е сглобено "на сухо" за проба. Оръдейните гнезда също предвиждам да светят, остава да измисля как точно :)

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Moarein

Мнение от Moarein »

Горна половина - също готова за боя (след монтаж на лампите разбира се)!
Показвам снимки на завършените ниши:

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
bstamenov83

Мнение от bstamenov83 »

Абре Михал ма това голямо прасе бе. Моделчето става доста добре и честно казано с нетърпение чакам да го видя готов.
Поздравления за старанието.
Божидар Стаменов
Аватар
Moarein

Мнение от Moarein »

Такааааа - схемата за осветлението е готова, диодите са набавени, кабели също, поялник и т.н.
Започваме работа по осветлението :)
Искам да изкажа огромно Благодаря, на колегата Светлин (SSI) – без него светлините щяха да са под огромна въпросителна, а ако се бях наел сам да ги правя - особено схемата, сега нямаше да мога да пиша тука, защото щях да съм в някое заведение, дето не им дават компютри...

Каква е идеята на осветлението – условно е разделено на шест кръга:
1. Двигатели – 13 диода с широк ъгъл на светене
2. Габарити – около 20 броя червени диода по 2мм
3. Кокпит и оръдейни гнезда
4. Фарове
5. Осветление на подложката.

Всеки кръг може поотделно да се контролира от дистанционното, като кръга на двигателите има опция за регулиране силата на светене. Всичко се зарежда от 4 батерии (общо 5 волта). Има индикация когато батериите започват да свършват (червен диод) и индикация за готовност (зелен такъв).
На всеки диод се монтира съпротивление – иначе гърмят като пиратки на нова година. Резисторите са 15.2 ома за сини + бели диоди и 68 ома за червените.
Очакват ме безкрайни спойки, ето снимки:

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Михаил Воденичарски BG-264
vodenicharskim@abv.bg
http://mihailvodenicharski.blogspot.com/
http://www.staticmodels-bg.net/

In The Game Of Thrones, you win or you die,
there is no middle ground!
Аватар
ge6ata 96

Мнение от ge6ata 96 »

Леле, уникално! :shock: И нека светлината бъде с теб! :D
Аватар
Stenka

Мнение от Stenka »

Определено го правиш Сокола с голяма любов. Гледам, че бая Тигри са били претопени за да направят прототипа. :D
Станислав Петков
Изображение
Аватар
LuciferBG

Мнение от LuciferBG »

:censored: колко части е модела? А ти колко части добавяш? Смяташ ли, че ще го видим готов на изложбата? Евала за ентусиазма и добрата работа.
Марин Марков
Аватар
Moarein

Мнение от Moarein »

Модела е около 1500 чарка - не съм ги броил точно. Колко добавих - вече им загубих бройката.
За изложбата ще бъде готов на 110%, даже се надявам да скалъпя още нещо дотогава.
В момента се боря с осветлението като прасе с тиква, скоро ще сложа снимки :)
vodenicharskim@abv.bg

Аватар
Moarein

Мнение от Moarein »

И така минаваме към осветлението:
Корпуса боядисах отвътре черен – ползвах акрил на Тамя и Лахфколор (да ми се маха от главата). Тамята пръсках, лайфколора е на четка, защото ми задръства аерографа това скапано подобие на боя! Според мен това е латекс да знаете!!!

ИзображениеИзображение

Монтаж на диодите!

Започвам с тези на двигателите - 13 сини диода с разпръснато светене + резистори към тях – 15.2 ома, монтирани на плюса.
Жичките са от слушалков кабел – много фини и удобни за работа, освен това са и многожилни.
Всички плюсови жички отиват в парче фотоец, разпробит на 13 места, след което запоени. Същото се случва и с минусовите. Доста съм куц в спойките, така че импровизирам за да е здраво.
Червените и белите светлини са по същия начин, само дето съпротивлението за червените диоди е 68 ома.

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
vodenicharskim@abv.bg

Аватар
valko-bg

Мнение от valko-bg »

Пожарогасителите да не забравиш! :wink: