Как процедирате с фанарите?

Раздел за техники при изработка, боядисване и финишинг на модели
Публикувай отговор
Аватар
berkut47

Как процедирате с фанарите?

Мнение от berkut47 »

Колеги,имам две питания относно работата с фанари да споделите вашите техники за следните процедури:
1.Маскиране за боядисване на вътрешната част на фанара,освен да си играеш с да изрязваш маскираща лента има ли друг вариант?
2.За лепене на фотоец към прозрачни части какво лепило използвате?Аз използвам секундно лепило,но не внимаваш ли "замъгляването" е почти сигурно,а премахването му после става мисия невъзможна :shock:
Ще се радвам да споделите вашия опит!
Поздрави!
Аватар
shelby gt500
Член на клуб "Стендов Моделизъм България"

Re: Как процедирате с фанарите?

Мнение от shelby gt500 »

Привет, работата с прозрачните части е общо взето, както си я описал :)
Най добре си маскирай с тамийско тиксо и никакви течни маски. Защото ако го оставиш за повече време, с тамийското тиско няма проблеми след това прозрачността да се запази. Докато с течна маска, ако го забравиш за дълго време, ще имаш грандиозни драми.
За еца пак- нищо по различно не правиш, пак с цианакрилатно лепило. Някои лепят и с бяло лепило за дърво, или Ц200 но до колко време ще издържи и дали няма да падне след 3-4 години . . . не се знае. А за да избегнеш замъгляване или скреж по фанар - първо си маскирай частите още докато са на платката, след това изрязвай и премахвай от литника, и лепи внимателно с цианакрилата. Може да позлваш jip оранжева опаковка - до сега не съм имал никакво замъгляване и скреж с това лепило. Или цианакрилат с ускорител-спрей. НО, винаги има НО ;) бърз начин НЕМА, винаги хубавите неща стават бавно и внимателно. А пък фанара е една много малка част от модела като цяло, но почти най - важната част от него, защото пъро погледа там ти отива, когато погледнеш модел на самолет или изобщо модел с прозрачни части.
Поздрав и хубав ден

:beer:
Чавдар Георгиев

RANGERS LEAD THE WAY
Аватар
berkut47

Мнение от berkut47 »

Мерси за изчерпателния отговор,явно лесно нема :D
Поздрави!
Аватар
toni tonov

Мнение от toni tonov »

Аз лепя дребни фотоецвани части с гланцов лак на тамия или гънзе. Не са ми падали досега.

Някъде четох, че ако фанарът е предварително топен в акрилен лак от типа на future, не се получава "скреж" от СА лепилото. Но не съм пробвал. По принцип избягвам СА лепило около фанари.
Публикувай отговор

Обратно към “Техники при изработка, боядисване и финишинг / Modeling technics, Painting & Finishing”