Ел. схема за светващи и угасващи светлинки
- alexthegreat
- Член на клуб "Стендов Моделизъм България"
Ел. схема за светващи и угасващи светлинки
Здравейте Колеги,
Трябва ми помощ: Ще правя една композиция от няколко къщички и искам да направя така, че всяка от тях да светва и угасва (диодчета някакви?) през определно време на случаен принцип. Ще има 4 бр. къщички с неопределн мащаб (но около 1:48 или подобно, ако това има значение). Светлинките трябва да са доста слабички и ако в възможно, да наподобяват свещ т.е. да имат непостоянна сила на светене (премигване или не що такоква)
Дали някой може да помогне със схема за това?
Дали може да се изчисл колко време може да свети това нещо с батерия от 1.5 V например?
Предварително благодаря за отговорите.
Трябва ми помощ: Ще правя една композиция от няколко къщички и искам да направя така, че всяка от тях да светва и угасва (диодчета някакви?) през определно време на случаен принцип. Ще има 4 бр. къщички с неопределн мащаб (но около 1:48 или подобно, ако това има значение). Светлинките трябва да са доста слабички и ако в възможно, да наподобяват свещ т.е. да имат непостоянна сила на светене (премигване или не що такоква)
Дали някой може да помогне със схема за това?
Дали може да се изчисл колко време може да свети това нещо с батерия от 1.5 V например?
Предварително благодаря за отговорите.
Александър Йосифов
- Academica
- Обратна връзка:
Re: Ел. схема за светващи и угасващи светлинки
Е те тука ме фанА!
Идея нямам как става това. Някъде из руските форуми някакъв беше писал, че това става с чип, ама къде беше писал, какъв чип беше -
Аз по принцип зная, че такова което не се вижда и не се чува - не се пипа!
Идея нямам как става това. Някъде из руските форуми някакъв беше писал, че това става с чип, ама къде беше писал, какъв чип беше -
Аз по принцип зная, че такова което не се вижда и не се чува - не се пипа!
- alexthegreat
Хайде бе Колеги,
Разни светещи хилядолетници Фърчат из галактиката, самолетоносачи огряват изложбените зали ... пък с 4 къщурки зор видахте.
Не ме карайте да ги направя с вътрешно горене... че прекалено реалистични ще станат и ще искат да има вадя Акт 16 и данък да им плащам
Разни светещи хилядолетници Фърчат из галактиката, самолетоносачи огряват изложбените зали ... пък с 4 къщурки зор видахте.
Не ме карайте да ги направя с вътрешно горене... че прекалено реалистични ще станат и ще искат да има вадя Акт 16 и данък да им плащам
Александър Йосифов
- Academica
- Обратна връзка:
Не знам, бе Сашо!
Като не знам - не знам! Тя тая работа не е като да даваш акъл! Иска си конкретни познания!
Като не знам - не знам! Тя тая работа не е като да даваш акъл! Иска си конкретни познания!
- Ivo hobby
Преди време правех подобна мигалка с един чип за около 5лв.
Може да се настройва силата на светене. Точно имитация на пламък не съм правел, но може да опитам.
Все пак колко независими канала (къшички) искаш да светят?
че по-евтините чипове нямат много изходи стандартно.
Може да се настройва силата на светене. Точно имитация на пламък не съм правел, но може да опитам.
Все пак колко независими канала (къшички) искаш да светят?
че по-евтините чипове нямат много изходи стандартно.
- alexthegreat
Привет Иво,
За сега търся решение за 4 до 5 бр. къщички (канала). По нататък може и по сериозна композиция да заформя, но пък там не всяка ще е независима, а ще са групирани вероятно т.е. каналите няма да нарастнат драстично.
Имитацията на пламък е по-маловажна от светването и угасването, фийчърът е "nice to have" т.е. може и да се скипне.
Мерси за помощта. Симо също обеща да помисли за решение.
За сега търся решение за 4 до 5 бр. къщички (канала). По нататък може и по сериозна композиция да заформя, но пък там не всяка ще е независима, а ще са групирани вероятно т.е. каналите няма да нарастнат драстично.
Имитацията на пламък е по-маловажна от светването и угасването, фийчърът е "nice to have" т.е. може и да се скипне.
Мерси за помощта. Симо също обеща да помисли за решение.
Александър Йосифов
-
Колега, трябва ти тъй-наречения "мултивибратор", намери си някой жичкаджия да ти го направи. Ето ти по-обща информация:http://www.referati.org/chakasht-multiv ... 699/ref/p3. Мислил ли си за варианта да използваш електронни свещи?
Митко Митков (Mitkov)