Седмица на военното документално кино 2-6 Май

Дейност на клуба
Заключено
Аватар
Stenka
Член на клуб "Стендов Моделизъм България"
Мнения: 1569
Регистриран на: 10 Апр 2006, 22:09

Седмица на военното документално кино 2-6 Май

Мнение от Stenka »

От 2 до 6 май, 2012 г. се провежда седмица на военното документално кино във Военния Клуб в София. Клуб" Стендов Моделизъм - България" беше поканен от МО да организира импровизирана изложба на стендови модели, които да допълнят събитието. Възползувахме се от тази възможност да популяризираме нашето хоби и да промотираме предстоящата ни изложба. Подредихме 2 маси с модели, като едната е само със самолети, летели в състава на българските ВВС. На 02.05.2012 министър А.Ангелов откри седмицата на военното документално кино, разгледа стендовите модели и се срещна с представители на нашия клуб.

Станислав Петков
Изображение
Аватар
simo
Член на клуб "Стендов Моделизъм България"
Мнения: 1380
Регистриран на: 02 Апр 2007, 09:49
Местоположение: София

Re: Седмица на военното документално кино 2-6 Май

Мнение от simo »

Новината от официалният сайт на МО (Министерство на отбраната на Р. България):
Със Седмица на българското военно документално кино започват честванията по повод Деня на Храбростта и Празник на Българската армия

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще открие на 2 май (сряда) в Централния военен клуб в София първата по рода си Седмица на българското военно документално кино. С нея през тази година започват честванията по повод 6 май – Ден на Храбростта и Празник на Българската армия.

Седмицата на българското военно документално кино е организирана от Министерството на отбраната и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“. Тя ще се проведе едновременно в 30 военни клуба в цялата страна, между които: Пловдив, Стара Загора, Сливен, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Смолян, Кюстендил, Кърджали, Момчилград, Созопол, Карлово, Казанлък и др.

Любителите на българското документално кино ще имат възможност да видят уникални кадри, запечатали участието на българските военнослужещи в мисии зад граница, както и филми за национални и международни учения, произведени от Информационния център на Министерството на отбраната.

Програмата включва над 20 съвременни документални филма, заснети през последните години, между които „Щрихи от Афганистан“ – филм за мисията на ротата за охрана на летище Кабул, българските военни полицаи, военните лекари и военнослужещите от тимовете за връзка и обучение, „Изкуството на войната“ – посветен на 120-та годишнина на българското военно разузнаване, „Достойна за удивление“ – разказ за Тутраканската епопея, и др. Кинолентите са съхранили важни моменти от развитието на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили. Те ще бъдат прожектирани от 14.00 ч. до 16.00 ч. и от 17.00 ч. до 19.00 ч. Всеки ден от 19.00 ч. ще бъдат прожектирани филми с историческа тематика. Входът е свободен.

Седмицата на българското военно документално кино ще бъде открита с премиерата на филма „5-та рота” на Григори Недялков, Чавдар Кръстев и Мария Ханджиева. Филмът е произведен през 2012 г. и е документален разказ за мисията на българския военен контингент за охрана на летище Кабул. Преди прожекцията зрителите ще могат да се срещнат със създателите на филма и с участници в него.

В Централния военен клуб посетителите ще могат да разгледат снимки от учения на Българската армия, проведени през 2011 г., както и умалени модели на съвременна българска военна техника и на машини от различни държави и периоди, включително от Втората световна война. Моделите са на клуб „Стендов Моделизъм България“.

От 2 до 6 май военнослужещите от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили организират различни тържества, посветени на Деня на Храбростта и Празник на Българската армия. Във военни формирования от Българската армия ще се проведат „дни на отворени врати“ и спортни състезания. В големите гарнизони с празнична програма ще се изявят военните духови оркестри. Кулминация на тържествата ще бъде Военният парад на 6 май в гр. София.

Седмицата на българското военно документално кино ще бъде открита в 14.00 ч. на 2 май (сряда) 2012 г. в Централния военен клуб в София, заповядайте!
Симеон Иванов (simo)
Изображение
Заключено

Обратно към “Дейност на клуба”