Ариана 5 - 1:125 - Heller

Виртуален конкурс на Клуб "Стендов Моделизъм България", теми за "Авиация"
Заключено
Аватар
Ivo hobby

Ариана 5 - 1:125 - Heller

Мнение от Ivo hobby »

Ариана 5 е тежкотоварна ракета за транспортиране на сателити в ниска или висока орбита.
Разработена е основно от европейски държави. Като повечето европейски стоки, се води за много икономична :)
За разлика от серийно произвежданите самолети, при ракетите всяка една е за еднократна употреба. Тези возила обикновено едно с едно не си приличат и се произвеждат съобразно багажа, който ще возят.

Модела е на фирма Heller в обичайния за тях мащаб 1:125.

За конкретния модел така и не успях да намеря снимка на истинската ракета. Вероятно модела е правен по някоя от по-старите ракети, защото като се загледах в детайлите от снимките на по-новите, почти нищо не съвпадаше между снимката и модела. Дори разположението на емблемите ми изглежда малко странно спрямо по-късните ракети, но реших да спазвам стриктно инструкцията.

Модела е с малко части. Относително голям на размер (около 50см с поставката), но въпреки размера повечето от миниатюрни елементи по ракетата въобще ги няма на модела.
Обръчите (не знам за какво са) по тялото съм ги правил наново с кръгли профили, тъй като бяха дадени като вдлъбната разшивка, а видимо са изпъкнали.
Опитах с корда и кръгли профили да имитирам обръчите по основния и страничните двигатели, но май не се получи много добре.

Ето и ракетата

Тялото с горивото е пръскано със слабо разреден Surfacer500 за да имитира грапавите термо-плочи. Ефекта се получи добре, но отиде около 2/3 от бурканче Surfacer.
Като цяло хубав модел. Ниска детайлност, простичък, добре пасват детайлите.

Използвах бои на Model Master Acryl. Белия цвят е смес между бяло и светло-сиво. Металния цвят по ускорителите е емайлна боя на Revell, Месинг.
Под боите е само Surfacer500. Пръстените (лентите около двигателите) са минати с шкурка 1500 за да се загладят, останалата повърхност от ракетата е грапава, заради пръскания Surfacer500.
Двигателя е с бои на Alcad, стомана и алуминий. Топките около двигателя са полиран алуминий. На някои места с четка съм боядисвал и с емайловата сребърна боя на Model Master.
Аватар
Ivo hobby

Re: Ариана 5 - 1:125 - Heller

Мнение от Ivo hobby »

А сега де... нещо имам проблем със снимките.

Може ли малко помощ?

като избера снимката ми дава съобщение:
Your browser doesn't support the files property!
опитах и с "влачене" до полето в което пише "Влачете снимките тук Drag & drop pictures here" ама пак не става. Излиза същото съобщение.
Как да добавя снимки? или какво бъркам?
Аватар
simo
Член на клуб "Стендов Моделизъм България"

Мнение от simo »

Не използвай IE! Работи перфектно с FF и Chrome.
Симеон Иванов (simo)
Изображение
Аватар
valko-bg
Член на клуб "Стендов Моделизъм България"

Мнение от valko-bg »

Иво, мястото на аИрана е в хладилника, не в авиационен раздел на форум. :wink:
Оправи си заглавието на темата.
Валентин Петров
Аватар
Ivo hobby

Мнение от Ivo hobby »

Супер съм го "измислил" :D
ами вече не мога да го оправя, ще си остане така.
Ако може админите да го фикснат?
Аватар
Ivo hobby

Мнение от Ivo hobby »

Ето и снимките, извинявам се за забавянето.

Снимка на оригинала, макар и на доста по-нова ракета от тази от която е правен модела.

И снимките на детайлите в кутията

Ето и процеса от началото на изработката до крайният резултат
Заключено

Обратно към “Авиация / Aviation”