МАЗ 537 8х8 е тежък влекач предназначен за теглене на неделими товари. Кабината е четириместна. Двигателя Д12А-525 е задно разположен (зад кабината), 12-цилиндров дизел с двойна система за филтрация на входящия въздух. Двигателят е със сух картер. Запалването се осъществява по традиционния начин с електро стартер или с резервната система за пневматичен пуск. Инсталирания воден подгревател, облекчава запалването при крайно ниски температури.
Машината е с класическа схема използваща раздатъчна кутия с три положения. Изключено, бавни и директни скорости. Положението изключено се използва само когато е необходимо да работи лебедката, с която е съоръжена машината стандартно.
Двете предни колела са с независимо окачване използващо торсиони и хидравлични амортисьори. Всички колела са с регулируемо от кабината налягане и размер 18,00-24.
Едновременно завиващи са и първия и втория мост. Интересно е, че спирачния път на машината е 15 метра при 30км/ч и за целта се използва пневмо хидравлична система.
Максималния теглен товар при някои от модификациите на МАЗ (545) е 100 тона. Основното предназначение на тази машина е за превоз на тежки бронирани машини, балистични ракети или специализирани системи. Може да гази вода до 1.5 метра.
Модела е на фирмата Trumpeter в мащаб 1:35. В коплекта има включен фотоец за екстериора на машината, като допълнителни доработки съм ползвал меден проводник за спирачните маркучи и хидравликите. Изцяло от скрач съм изработил двигателя, радиаторите, горивопроводите и окабеляването в двигателното отделение зад кабината. Мащаба позволи дори да се направят подвижни капаците над мотора, шофьорската и пътническата врата - за да се вижда какво има вътре. След полагането на грунда, камуфлажа съм го нанасял с емайлни бои на Ревел. За състаряването на камиона съм ползвал акрил на Тамя, сухи пастели и матов лак - спрей отново на Тамя за запечатване.
МAZ 537 1:35 Trumpeter
- shelby gt500
- Член на клуб "Стендов Моделизъм България"
МAZ 537 1:35 Trumpeter
Чавдар Георгиев
RANGERS LEAD THE WAY
RANGERS LEAD THE WAY