Филми

Раздел за всякакви други теми
Публикувай отговор
Аватар
Moarein
Член на клуб "Стендов Моделизъм България"
Мнения: 1676
Регистриран на: 08 Мар 2008, 00:00
Местоположение: София

Филми

Мнение от Moarein »

Уважаеми колеги, гледах Терминатора! Новия! Даже реших да е на кино, от уважение към емоциите, които изпитах, когато преди много години гледах Т1 и Т2.
Това, което видях обаче надхвърли и най-смелите ми представи!!!
Очаквах да е тъпо, но до такава степен тъпотия наистина не очаквах! Затова от седмица насам събирам сили да напиша едно ревю, и ето сега сядам, като мисля да разкостя това недоносче на съставни части, така че, ако някой не го е гледал и ИСКА да го гледа да не чете!!!

Първо малко за историята от старите серии.
Имало едно време една програма Скайнет, която била създадена от хората, за да им управлява военната индустрия. Да ама в един момент програмата полудява и решава, че хората са лоши и почва война – хора срещу машини. Дълги години хората страдат, защото след ядрените удари причинени от Скайнет е малко трудно да се оцелее и шанса на човека е да се навре в дупка.
Въпреки тежките условия обаче, се организира съпротива начело с Джон Конър – неин лидер.
В един момент обачем явно хората почват да надделяват и Скайнет решава да се заеме с проблема по елегантен начин – изпраща робот – Терминатор в 1984-та година, за да ликвидира на Конър майка му – Сара Конър. Вследствие на това по всички закони на време-пространствения континиум, след като на Джон майка му ритне камбаната, Джон също ще изчезне, от там съпротивата остава минус лидер. Да ама Джон някак си разбира за подлия ход на Скайнет и праща в миналото Кайл Рийс – негов приятел да пази майка му. Терминатора се играе от бате Арни – роля точно като за него, като в Т1 той е лош. В Т2 става добър, ама всичко по реда си.

Сара Конър е средностатистическа американска келнерка, която идея си няма какво ще я сполети. Както и да е – с две думи – Кайл намира Сара, спасява я от лошия Арни, като междувременно я оножда в мотел – така де – нали Джон Конър трябва да се роди някак. Демек Джон в бъдещето праща назад баща си, ама не помня дали го знае...
С общи усилия Сара и Кайл успяват да надцакат лошия Терминатор, като за съжаление Кайл пада в боя учуден от това, че боя с тръба по терминаторска глава не дава търсения ефект. Сара успява да примами робота в преса и да го архивира.
Енда е хепи, Конър е спасен, а финала е отворен за още продължения.

В мен разбира се се пораждат няколко въпросчета относно този сюжет а именно: защо Скайнет просто не прати един Терминатор с атомна бомба под мишница, която да се думне в центъра на L.A. и проблема със Сара Конър да бъде решен радикално, ами трябваше да я търси в указателя? Но нека оставим отговора на разбирачите...

Годината е 1992ра и на екран излиза Терминатор 2. Още помня емоциите от 1-вото гледане. Наистина добър филм – даже много добър. Дори и сега е добър. Един вид – класика в жанра. Перфектен Арни, перфектна Сара Конър (Линда Хамилтън) – абе кво да кажа! Логичните въпроси със Скайнет и бомбата остават, но айде да не задълбаваме.
С две думи – Джон Конър вече е пораснал малко и Скайнет решава да прати по-нов Терминатор Т1000, да му види сметката. Т1000 е от течен метал и е зверски труден за убиване. Джон Конър от бъдещето пък, пак по някакъв начин разбира, че Скайнет му крои шапката и праща пак бате Арни, ама тоя път добър, за да пази себе си от Т1000.
Междувременно се разбира, че Сара не е сплескала качествено лошия Арни от Т1 на пресата, и полицаите после са намерили в завода парче ръка и парче чип. На базата на тези парчета, един негър с позивна Майлс Дайсън, почва да програмира Скайнет. Ето ви логично навързана темпорална главоблъсканица! Сара Конър е в лудница, понеже никой не й вярва за терминаторите, но я изваждат от там, и с дружни усилия успяват да унищожат труда на негъра. Т1000 го бутват в казан с разтопен метал, и малко след него в казана влиза и добрия Арни – тоя път да няма грешка с парчета ръце и чипове.

Ето тук трябваше да свърши Терминаторската сага, и светът да запомни филма, като един от великите, особено втората част. Да ама не! Джеймс Камерън продаде правата и нещата се осраха...

В Терминатор 3 имаме лоша роботка от течен метал с огнехвръгачка. Арни и на нея й видя сметката с вградената си в гърдите бомба. Я вижте по-горе – какво казах за бомбите! Джон Конър го играеше някакъв несретник, който през цялото време не знаеше къде се намира, и чак накрая като се осъзна, то па взеха, че западаха бомбите...

В Терминатор 4 може да видим Крисчън Бейл в ролята на Джон Конър. Там Арни не играе, понеже губернатовстваше. Като цяло Т4 не е лош като за едно гледане, но на фона на Т2 си е направо студенстки проект.

А сега да се спрем на очакваното от всички (но не и от мен) мега-турбо-яко продължение:

Терминатор 5 – Генезис!!!

Арни ис бак! Йес! Треперете отрепки! "Old, but not obsolete" – както сам го повтори около 38 пъти във филма, предимно без причина.
Сара Конър се играе от Денерис – така де – Емилия Кларк.
Кайл Рийвс е сина на Джон Маклейн от Умирай тъпо 5 – един напомпан копелдак с визия на животновъд, способен точно на две мимики – гледане лошо и гледане в една точка.
С ролята на Джон Конър се нагърби Джейсън Кларк, познат ми от Планетата на маймуните. Доста аграрна физиономия, като за лидер на съпротивата, особено след като съм гледал Крисчън Бейл в тази роля, ама карай да върви...

И такаа – пешките са на масата да започваме с филма:

Годината е 2029-та - сиреч - скоро. Въпреки всички пукотевици и терминирания, на които се нагледахме в предишните 4 епизода, се оказва, че Скайнет пак си я има, и дефакто човеците още се бият с машините. Само че, за разлика от Т1, където човеците ги показаха как живеят като шайка клошари из разни незнайни мазета, молейки се някой Терминатор да не ги набара, тука вече всички бяха като нацепени фитнес инструктори. То не бяха бицепси, то не бяха рамене, то не бяха коремни плочки. Явно войната калява и момчетата стават мъже!
В началото ни показват как точно са се запознали Джон и Кайл – сещате се – Кайл +Сара = Джон, демек, как Джон среща баща си! Ами среща го в някакво мазе, като го спасява от зъл Терминатор, който се опитваше да го терминира. Интересното е, че Конър успя да утрепе терминатора с един сингъл шот, в противовес на тенденцията, налагана ни от години, че терминаторите по принцип са доста трудни за убиване. Както и да е – Кайл беше още тийнейджър, и батко Джон си го отгледа като свое! Един вид – сина отглежда баща си.

И така Кайл пораства под крилото на сина си, като един облачен ден Конър решава да го прати пак да пази майка му! Интересното е, че Кайл си подмята по джобовете същата снимка на Сара Конър, позната ни от Т2. Обяснете си сами защо е така...
Следва атака на централата на Скайнет и бърз пробив. Нацепените батки с прилична огнева мощ, успяват бързо да сломят съпротивата на машините и да превземат сърцето на Скайнет – хронографа, телепорта – с две думи машината на времето.
Време е Кайл да бъде пратен пак назад в 1984-та, времето, когато Сара е още келнерка. Надъхан, напомпан и с плам в очите, Кайл влиза в телепорта готов за подвизи от всякакво естество! Обаче!
Милисекнуда преди да се разпраши на атоми, с крайчца на очото си, успява да зърне как лош батко хваща Джон Конър за гушата и му шепти нещо в ухото. А по време на самото пътешевствие във времето, неусетно му изплуваха спомени от детство, което не е имал! В последствие тези спомени, ще се окажат ключови за разгадаване на темпорални мистерии, така че, отбележете си го тоя момент, за да не ме питате после „кво стана бе”!

Оказва се, че след като е видял как Джон Конър е хванат за гушата и очевидно умъртвен, то неговата времева линия е коренно различна от тази на 1-я Кайл от Т1 – един вид – вече не е актуална! Той пак се връща в 1984-та, но това е вече друг timeline, където Сара Конър вече не е проста келнерка, а хардкор-терминатор убийца, която изобщо няма нужда от спасяване, тъй като НЯКОЙ (не знам кой) е пратил Т800 – демек Арни да я пази ОЩЕ през 1973 та!!! А друг – пак не знам кой, е пратил Т1000 (некъв китаец) да трепе родителите на Сара, когато е на 9 години, пак през 1973-та!!! Демек стария Арни тогава я спасява от китаеца (Т1000) и я отглежда като сурогатен родител, предавайки й разбира се целия си боен опит!
Така че, в момента в който Кайл нахлува в 1984-та надъхан за подвизи, се оказва в позицията на арабин с нож насред престрелка.
Заболя ли ви главата? Има още!!!

Натъкваме се на сцената с пънкарите от Т1 – Арни е млад и пак им налита на бой, с цел да не маа гол. Да ама тоя път му е устроена засада – на мястото присъства дъртия Арни (от 1973та), който скача на младия Арни и започва нефелен кютек. След няколко заучени тупаници, пладият Арни (лошия) е гръмнат от Сара Конър със снайпер в гърдите и умира на място! Явно Сара и дъртия за 11 години не са си губили времето, а са разработили спец куршум, който за нула време вижда сметката терминатори!
Интересно къде се е крил китаецО (Т1000) през тия 11 години, след като е убил на Сара родителите, но да кажем, че е намерил къде. По-важното е, че сега в 1984-та ги намира и разбира се ги атакува както си му е реда! Причаква значи Кайл Рийвс, щото по някакъв начин е знаел, точно кога и къде Кайл ще цъфне.

Нашия Терминатор от 1973-та също знае много – и най-вече знае, че през 1984-та иде лош Арни, който трепе пънкари. Та, издебнаха лошия Арни, видяха му сметката, увиха го във фолио и айде в буса. И тръгват да търсят Кайл Рийс, щото знаят, че ще дойде.
Да ама през тва време Кайл го намерил китаецО (Т1000) и почнаха да се гонят. Дойдоха и 2=ма истински полицаи на мястото на боя, Т-1000 уби единия, Кайл спаси другия (който после ще е супер важен за сценария), и изведнъж влиза Сара Конър с буса през стената, блъска Т1000, мята го на 30 метра, вади един Desert Eagle, който има 8 патрона в пълнителя и напомпва китаеца с 13 патрона! И каза на Кайл:
- Аре качвай се!
Кайл се качи , полицая избяга, Т-1000 тръгна след тях да ги гони. Следват малко объркани обяснения кой кой е:
-Ти как така знаеш аз кой съм бе?!?
-Тоя дъртия къв е???
- Терминатор е!
- Ейчш, леко бе, макямуе*авам на тоя!!!
Взеха да се бият стария Арни и Кайл. Терминатора му лепна една тупалка и оня КО! Лека нощ!
Как да е – разбраха се накрая и решиха да направят гадна засада на китаеца. Прикъткаха го в една стая, специално създадена за преебаване на Т1000 и го заляха с киселина. Как не се сетиха за това в Т2 не знам... а да... тука сме в друга времева линия – вижте по-горе, там обясних.

Тука вече идва ключов момент в сценария – внимавайте!
Взеха чипа на машината на времето от лошия Арни, утрепаха Т1000, и решиха, че трябва да се телепортнат в 1997-ма – годината на създавнето на Скайнет! Там е момента с негъра, дето взривява архива и прочее от Т2. Обаче преди да се качат на машината, Кайл си спомни ония новите спомени, дето му се появиха в главата по време на 1-я телепорт и каза:
– Ааа НЕ! Не през 97-ма – 2017та трябва!
'Щото в тоя timeline, след като не е намерена ръка на робот и парче чип във фабриката, а Сара Конър още не се е сношила с Кайл, за да направят Джон, то следователно годините са се изместили някак, и няма как Скайнет да бъде създаден през 1997-ма!
Обаче Сара, като всяка жена му се изрепчи:
- Ти ли ше ми каеш бе, пикльо, аз от 11 години живея с терминатор!!!
Кайл даде задна като сподели там за новите си спомнени, и как глас в главата му нещо казва 2017-та, и тогава всевишния стар Арни, навърза 2 + 2, и каза:
- Ахааааа, значи нещо грандиозно е станало, абе ти случайно да не си станал свидетел на смъртта на Джон Конър, А?"
Абе стана нещо, ама не знам кво стана, честно!
После към Сара:
- Ок, Сара , тоя е прав, отивайте в 2017та година!
- Ама в какъв смисъл отивайТЕ, ти к’во ше праиш?
- Живата материя на ръката ми ще трябва да се възстанови с години, няма време, отивайте в 2017, аз по естествен път ще съм там (демек пеша)!
Което значи, че тая машина на времето реално не те праща никъде, ами те приспива за 30 години докато другите си дъртеят, защото като отидоха в 2017-та, стария Арни беше още по-стар и изветрял...
Та както и да е...

Вече сме 2017-та, обаче координатите дето ги въвел стария терминатор, ги плеснаха вместо в една улица отдолу, на магистралата горе голи дибидюс, където, ги блъсна един С 200! Обаче всичко е ок! Кайл Рийс хвана Сара и се обърна с гръб към колата, тя си ги блъсна и само ги метна на 20 метра, та се охлузиха малко, но иначе – нищо!
Но понеже бяха на грешното място през 2017-та ги сгащи полицията!
Обаче ги хвана полиция, който по стечение на обстоятелствата сее оказа оня спасения през 1984-та! Сега се озова на мястото на инцидента, и ги пусна там човека, осигури им к'вото трябва, 'щото им повярва, че са пътешественици във времето и се бият с терминатори!
Такаааа, и тука вече става голямата каша:

Изведнъж в стаята за разпит влиза Джон Конър - оня грозния и Кайл Рийс в екстаз:
- "Джон, къде си бе бате!"
Сара конър и тя, въпреки, че до тоя момент не се е нае*ала с никой още, и тоя точно Джон, който цъфна там, тя конкретно никога не го е раждала, защото от 1984-та се телепортираха директно в 2017-та без да се изсшляпат с Кайл. Та, много се радваше на тоя непознат, който реши, че й е син...
Не помня вече Джон какво точно тръгна да ги лъже, обаче дъртия Арни, който е много по-дърт вече, дойде най-накрая, метна 2 погледа на всички присъстващи, и от едно плюшено мече изкара една помпа, с която напълни гъза на Джон Конър с олово уж!
Кйл Рийс побесня:
- Как можА бе!
Сара Конър и тя рева и плака за напълно непознатия й уж син, Кайл скочи на дъртия Терминатор, оня го хвана за гушата и се гледаха с вълчи погледи!
Кайл: - Сара, гръмни го тоя е лош!
Тя вади пистолет, насочва го към дъртия Арни ама не може - разтрепери се ръката, сълзи в очите все пак баща е туй, макар и с батерия!
Взе да му се моли: - пусни Кайл, туй онуй!
Точно в тоя момент, Джон Конър , дето беше мъртъв, се съживи и видяха двамата, че дъртия Терминатор е бил прав!
Джон си изпя всичко:
- Така и така, аз вече съм Терминатор, мисията ми е да помогна за създаването на Скайнет!
- Ами де е Джон??"
- Мъртъв е!
После и Арни взе да обяснява- няма вече, тоя е Т-3000, който само изглежда като Джон Конър!
И така, измислиха план - отиват да взривяват централния Скайнет от 2017-та.

Ето и малкло материал за поне две продължения:
- как се озовал Джон Конър там?
Значи оня лошия робот Т-5000, след като пратил китаеца през 1973, след това праща Т-3000 (Джон Конър) през 2014-та, за да помага с разработването на Скайнет, понеже нали Скайнет го гръмнаха през 97-ма заедно с негъра. Та Джон, той 3 години бачка там и вече е готов на всичко с машини на времето и т.н.,но умело замаскирани под името на операционната система с позивна: Genеsys! Затова и така се казва филма!

Вече картите са свалени, всичко е ясно: нашите хукват да гърмят фабриката на Скайнет-Генизис през 2017-та. Джон Конър, койкто вече е Т3000 трябва ги спре. Биха се там, трепаха се и дъртия Арни, който е Т-800 направи от 2 мегафона перфектното оръжие да спре Т-3000 и му сцепи кратуната! Качиха го набързо в машината на времето, обаче без да е покрит с плът и он взе, че умре накрайо!
Дъртия Арни и той бая си изпати от цялата тарапана, но в последния момент падна в един казан с течен метал, който му се просмука в празната глава и така Арни се ъпдейтна от Т800 на Т1000 безплатно!
Следват надписи и това беше филма!

Айде сега вече може да го гледате и да го обясните по-добре!
:salut:
Михаил Воденичарски BG-264
vodenicharskim@abv.bg
http://mihailvodenicharski.blogspot.com/
http://www.staticmodels-bg.net/In The Game Of Thrones, you win or you die,
there is no middle ground!
Аватар
Academica
Член на клуб "Стендов Моделизъм България"
Мнения: 2172
Регистриран на: 30 Май 2007, 10:44
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Филми

Мнение от Academica »

Колега Воденичарски!
Съвсем ми омешахте бръмбарите в гравата, след като прочетох вашия сценарий!
Аз на такива сложни, многопластови сюжети не съм свикнал.
Предложи нещо по-просто за гледане, моля!
:lol:
Светослав Цанков
Изображение
Аватар
Moarein
Член на клуб "Стендов Моделизъм България"
Мнения: 1676
Регистриран на: 08 Мар 2008, 00:00
Местоположение: София

Re: Филми

Мнение от Moarein »

Ето:Един истински филм, убягнал ми по незнайни причини досега.
Ако искате реален планинарски филм - това е той. Нищо общо с глупостите на Вертикална граница и батманските изпълнения на Крис О Донъл на 8500 метра!

Малко сюжет:
Двама англичани - Joe Simpson и Simon Yates, предприемат едно от най-трудните изкачвания - чукара Сиула Гранде - 6344 м в Перу.
До този момент - 1985 г, никой не е успял да се качи там, както и никой не успява след тях.
Филма е по действителен случай - това трябва да ви е станало ясно. На фона на разказа на Джо и Саймън, цялото приключение е снимано и предадено перфектно!
Филма ще ви пренесе в Андите за 106 минути, и наистина ще можете да се докоснете до пустотата, макар и виртуално.
Михаил Воденичарски BG-264
vodenicharskim@abv.bg
http://mihailvodenicharski.blogspot.com/
http://www.staticmodels-bg.net/In The Game Of Thrones, you win or you die,
there is no middle ground!
Публикувай отговор

Обратно към “Всичко останало / Everything else”