ModelBrno 2015

Изложбите на клуба и не само
Публикувай отговор
masklin
Член на клуб "Стендов Моделизъм България"
Мнения: 322
Регистриран на: 25 Авг 2008, 14:58
Местоположение: София

ModelBrno 2015

Мнение от masklin »

Пано Троплев
Аватар
Stenka
Член на клуб "Стендов Моделизъм България"
Мнения: 1542
Регистриран на: 10 Апр 2006, 22:09

Re: ModelBrno 2015

Мнение от Stenka »

Първо, радвам се, че пътуването е минало добре. Второ, снимките са хубаво нещо, но пишете и няколко думи с впечатления от една от най-големите изложби в Европа. И трето, честито на участниците и призьорите!
Станислав Петков
Изображение
masklin
Член на клуб "Стендов Моделизъм България"
Мнения: 322
Регистриран на: 25 Авг 2008, 14:58
Местоположение: София

Re: ModelBrno 2015

Мнение от masklin »

Впечатления от изложбата:
Една от най-големите в Европа. Много модели от всякакво естество. Провежда се в панаирните палати в Бърно - идеално место за подобни мероприятия, има паркинг, залата е огромна, има въздух, не е като в Мошон. Борсата също е на ниво, намира се в съшата палата непосредствено до масите с моделите. Изложбата се провежда веднъж на 2 години и трае само един ден.
С награждаването не се престарават, медали и грамоти - печатани в печатница, на лазерен принтер за 600 кинта или на ръка няма :D . Викат наградените в категорията и им дават по една значка с надпис награден модел. Туй то! Което спред мен не омаловажава събитието по никакъв начин.
От нашите участници бяха отличени Станилав Петков с МиГ-29, аз със Uboot Seehunde, Ивока да си каже ако е взел нещо....лудницата беше голяма. Колегите от Манта също взеха награди. Ако някой изнамери някъде класирането ,да го поства, може би пропускам някой.
Пано Троплев
Аватар
McVess
Мнения: 56
Регистриран на: 24 Яну 2012, 09:07
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

Re: ModelBrno 2015

Мнение от McVess »

masklin написа:... Борсата също е на ниво, намира се в съшата палата непосредствено до масите с моделите. ...
... но най-важното е че в палатата, непосредствено до моделите се намира огромна площ с маси за сядане, няколко скари за наденички и няколко машини за наливна чешка бира :). Следната снимка е от тази важна част от изложбата :).

Изображение
С уважение: Веселин Пенев
Изображение
Аватар
Ivo hobby
Мнения: 53
Регистриран на: 30 Яну 2012, 12:35

Re: ModelBrno 2015

Мнение от Ivo hobby »

Здравейте и от мен,

И аз взех участие в тази изложба. Колегите Пано и Иво се навиха да ме вземат и така и аз посетих изложбата.
Благодаря на Пано за транспорта. Возенето беше дълго, но безопасно и приятно. Стандартното спиране за плескавици, тоалетни и т.н., няма какво повече да се иска :) В този период на годината пътищата бяха сравнително слабо натоварени, митниците свободни, като цяло доста бързо се придвижвахме. С комфортна кола и хубава GPS навигация се пътува доста по-приятно :wink:

Колкото и да е бързо придвижването, от София до Бърно с кола е поне 12 часа път. Колегите бяха организирали цялата разходка да е 4 дни, петък и понеделник се пътува, събота изложба в Бърно, неделя разходка в Прага. Аз съм привърженик на дневните преходи, макар и да се увеличават нощувките, така че този план беше напълно подходящ за мен. Моята цел беше основно малко да релаксирам и да видя модели, така че нямах никакви претенции къде ще ходим, важното беше да се мотаем някъде.

Спането беше в апартамент под наем, сравнително близо до центъра на Бърно, в жилищен квартал. Спрямо хотелите доста по-евтино. Е, винаги евтините неща имат и някои недостатъци, но тъй като го ползвахме само за спане, мисля че беше напълно достатъчно. Основен проблем, който мисля че за в бъдеще би било добре да се съобразяваме е сигурността на квартала, особено ако в близост има повечко имигранти. Беше ме страх да извадя фотоапарата и да снимам кочината, в която бяха превърнали една от централните улици на Бърно.

А, да, още нещо важно: Магистралата в Чехия е "грапава" и доста друса. За пътниците и колите не е голям проблем, но за моделите е голямо изпитание, тъй като са подложени на няколкочасово друсане (не много слабо). Аз лично си слагам моделите върху 5см дебел слой памук.

В събота... изложбата! Колегите описаха накратко. Има много идеи, които в Балканските изложби не бях виждал. По-късно ще ги опиша.

В неделя пътуване до Прага. Иво се беше подготвил доста добре с организацията на маршрута и забележителностите. Струва си да се види този град. Добре подготвен за голям оборот на туристи. В този сезон е прохладно и все още слабо натоварен от към тълпи с туристи. Вече бях разглеждал града (от предишни екскурзии), така че се отдадох на релаксиране и пешеходна обиколка. Ако влизате по забележителностите има входни такси, не много евтини, цени като за туристи. Яденето е вкусно и приемливо скъпо. Струва си да се види! Ако си падате по бохемски кристал, там е мястото. Има цяла улица с магазини за кристали (която не посетихме). Но пък посетихме магазин за бонбони :) и много други места. За старата част на града, ако искате да научите нещо ще трябва да го прочетете в Интернет или да използвате екскурзовод, като цяло няма много табелки с информация.
Аватар
Ivo hobby
Мнения: 53
Регистриран на: 30 Яну 2012, 12:35

Re: ModelBrno 2015

Мнение от Ivo hobby »

имам някакъв технически проблем с качването на снимки. Може ли да помогнете, какво бъркам или как се прави?
Като добавя снимка, се показва като малка снимка в ляво под полето "Избери файлове", до нея един progressbar, който не мърда и не мога да я вмъкна в поста.
Аватар
simo
Член на клуб "Стендов Моделизъм България"
Мнения: 1318
Регистриран на: 02 Апр 2007, 09:49
Местоположение: София

Re: ModelBrno 2015

Мнение от simo »

Пробвай пак с качването на снимки по възможност не от IE.
Симеон Иванов (simo)
Изображение
Аватар
ivoka
Член на клуб "Стендов Моделизъм България"
Мнения: 407
Регистриран на: 11 Апр 2006, 12:40
Местоположение: София

Re: ModelBrno 2015

Мнение от ivoka »

Пътуването мина много успешно без инциденти и затруднения. Паркиране само на платени паркинги :D и спазване на правилата за движение, иначе много бият. В Чехия и главно град Бърно са започнали да приемат и настаняват бежанци от цял свят, и то на 2 спирки от центъра. Нашият апартамент се оказа на края на гетото и трябваше да минаваме през него за да се приберем. Но проблеми с тях няма Полицията кръстосва общежитията непрекъснато, а в центъра на Бърно не можеш да видиш бежанци.

Изложбата е два пъти по-голяма от Мошон, но и половината модели сме ги виждали миналата година в Унгария. Навалицата е жестока , даже преминава в нагла блъсканица. Аз лично почти нищо не видях от моделите , а бе европейци нямаше бяха забравили дисциплината си някъде. Щандове и фирми много , но далавера малко.

Бърно не е много атрактивен град , но чистият въздух и прекрасните ресторанти и бирарии гарантират добро изкарване. Храната им е вкусна и с добро качество.

Прага - красив и приятен град. Но тълпите от туристи идват в повече.
Иво Атанасов
Публикувай отговор

Обратно към “Изложби / Exhibitions and Events”